Zgodnie z nowym rozporządzeniem Komisji Europejskiej, do takich produktów jak chleb, ser, makaron czy dżem będzie można legalnie dodawać sproszkowane owady. Decyzja Komisji Europejskiej dotyczy konkretnie możliwości używania larw mącznika młynarka. Aby zapewnić bezpieczeństwo spożywcze produktów, owady te będą poddawane promieniowaniu UV. Takie rozwiązanie nie przekonuje jednak europejskich konsumentów.

Nową, kontrowersyjną regulację przyjęto w formie rozporządzenia, co oznacza, że obowiązuje ona automatycznie we wszystkich państwach członkowskich, w tym również w Polsce, bez konieczności innych działań implementacyjnych (np. wydania stosownego prawa krajowego). Oznacza to, że produkty zawierające sproszkowane larwy mogą pojawić się na sklepowych półkach szybciej, niż można było przypuszczać.

Według dokumentu podpisanego przez przewodniczącą KE Ursulę von der Leyen, larwy mącznika młynarka są bezpieczne do spożycia po uprzednim naświetleniu promieniami UV. Rozporządzenie wskazuje konkretne kategorie żywności, w których dozwolone jest stosowanie larw. Oprócz chleba i bułek należą do nich ciasta i ciastka, makarony, przetwory ziemniaczane, sery oraz produkty mleczne, a także musy owocowe i warzywne.

Kupujący będą musieli zwracać większą uwagę na etykiety produktów spożywczych. Przepisy wymagają, aby producenci informowali o obecności owadów w składzie oraz potencjalnych reakcjach alergicznych, jakie mogą wywoływać.

Wprowadzenie tego rozporządzenia budzi wiele pytań i wątpliwości. Jednym z najbardziej kontrowersyjnych aspektów jest fakt, że do 2030 roku produkcją tej żywności będzie mogła zajmować się tylko jedna firma, mianowicie  francuskie przedsiębiorstwo Nutri’Earth. Treść rozporządzenia w tym zakresie jest nastepujaca: „wyłącznie przedsiębiorstwo Nutri’Earth jest upoważnione do wprowadzania na rynek w Unii nowej żywności, o której mowa w art. 1, przez okres pięciu lat od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia 10 lutego 2025 r., chyba że kolejny wnioskodawca uzyska zezwolenie dotyczące takiej nowej żywności bez powoływania się na dane naukowe objęte ochroną na mocy art. 3 lub za zgodą Nutri’Earth”. Takie rozwiązanie    może oznaczać ograniczenie konkurencji i monopolizację rynku, co formalnie w prawie UE jest niedopuszczalne.

Nowe przepisy wejdą w życie 10 lutego i będą automatycznie obowiązywały również w Polsce. Jednak na ten moment jedynie zagraniczni producenci będą mogli wprowadzać na rynek produkty zawierające sproszkowane larwy, co może wpłynąć na import tego rodzaju żywności do naszego kraju.

Proszek z suszonych larw mącznika mogą zawierać takie produkty jak: pieczywa; 2) ciasta; 3) wszystkie produkty na bazie makarony; 4) przetworzone produkty na bazie ziemniaków; 5) sery i produkty na bazie sera; 6) musy owocowe i warzywne.

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) proszek z larw mącznika po wcześniejszym poddaniu go działalności promieniowania UV jest bezpieczny „w proponowanych warunkach stosowania i przy proponowanych poziomach stosowania”. Urząd podkreślił też, że pomimo tego, iż promieniowanie UV przyczynia się do zwiększania zawartości witaminy D3 we wspomnianym proszku, to jednocześnie nie jest on źródłem pokarmowym tej witaminy. Urząd oparł swoje stanowisko na podstawie opinii naukowej „Safety of UV-treated powder of whole yellow mealworm (Tenebrio molitor larvae) as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283”.